Enligt svenska Utrikesdepartementet, kan det bli aktuellt att rekommendera svenskar på Mallorca att iaktta försiktighet. Med sprängattentatet på Mallorca visar ETA att de även koncentrerar sig på turistnäringen i Spanien. I kristider är turismen extra viktig för Spanien. Kan ETA, som är terrorstämplad av Spanien, EU och USA, skrämma bort turister från Spaniens populäraste badorter har de uppnått sitt syfte.

Under fredagen har spanska Inrikesdepartementet gått ut med bilder på de misstänkta ETA-terrorrister som kan ligga bakom gårdagens attentat på Mallorca. De personer som spansk polis söker är Itziar Moreno Martínez, Iratxe Yáñez Ortiz de Barrón, Alberto Machain Beraza, Oroitz Gurruchaga Gogorza, Joanes Larretxea Mendiola och Iván Saez de Jáuregui Ortigosa.

I onsdags skadades över 60 personer när en sprängladdning på över 300 kilo exploderade utanför Guardia Civils anläggning i Burgos norr om Madrid, skriver dagstidningen El Mundo.

Under gårdagen exploderade en bomb som var placerad vid två fordon som tillhörde två polismän ur poliskåren Guardia Civil i semesterorten Palma Nova på södra Mallorca. De två polismännen avled när bomben detonerade. Enligt spanska medier är det första gången ett attentat på Mallorca kräver dödsoffer.

Annons

Efter attentatet på Mallorca stängdes öns flygplats och flera hamnar. Hundratals svenskar befinner sig på Mallorca och flera svenskar har blivit strandsatta på den populära Medelhavsön efter att Ryanair ställt in flygningar.

Med två kraftiga sprängladdningar inom två dagars mellanrum visar den baskiska separatiströrelsen ETA, Euskadi Ta Askatasuna (Baskiskt land och frihet) att de är i full verksamhet. ETA som bildades för exakt 50 år hålls ansvarigt för över 800 människors död sedan deras väpnade kamp började i slutet på 1960-talet.