Den som betraktas som terroristorganisationen ETA:s högste ledare greps i Frankrike sent igår kväll. Den 48-årige Francisco Javier López Peña greps tillsammans med tre andra tillhörande ETA-ledningen i en lägenhet i Bordeaux strax före midnatt. Han har varit verksam inom ETA sedan i början av 80-talet och han var efterlyst av den spanska polisen ända sedan 1983. Han har haft flera viktiga poster inom terroristorganisationen och tog över den absoluta ledningen efter att den dåvarande ledaren Mikel Albizu gripits 2004. López Peña anses ha legat bakom beslutet om attentatet mot Barajasflygplatsen i Madrid nyårshelgen 2006 och att bryta det s.k. permanenta eldupphöret.

De övriga gripna är Jon Salaberria, Igor Suberbiola och Ainhoa Ozaeta. Salaberria satt i det baskiska parlamentet innan han 2004 gick under jorden. Suberbiola och Ozaeta var aktiva i den radikala ungdomsorganisationen Jarrai innan de blev fullvärdiga ETA-medlemmar 2005 eller 2006. Ozaeta anses även vara den ETA-representant som läste upp kommunikén om att bryta eldupphöret i juni förra året.

Den franska polisen slog till igår kväll efter att ha haft spaning mot Salaberria och Suberbiola en tid. De misstänkte att lägenheten i Bordeaux användes för viktiga möten i ETA-ledningen, något som bekräftades i och med att López Peña visade sig befinna sig där.