Politiskt blir Costa del Sol allt mera blått. Idag godkände Ayuntamiento de Benalmádena den misstroendevotum som lämnades in den 5 maj mot det socialdemokratiskt styrda kommunfullmäktige. Det betyder att konservativa Partido Populars Enrique Moya är ny borgmästare efter socalisten Javier Carnero.

Den politiska makten för konservativa Partido Popular på Costa del Sol är mer än fyra gånger så stor jämfört med socialdemokratiska PSOE. Efter misstroendeförklaringen i Benalmádena kommer 76,1procent av befolkningen på Costa del Sol att ha en borgerlig borgmästare.

Enligt uppgifter från den senaste folkräkningen som nyhetsbyrån Efe tagit del av har 906.300 invånare i 14 kommuner i provinsen Málaga en borgmästare från Partido Popular medan en socialdemokratisk styr över 206.127 invånare. Totalt bor det 1.190.166 invånare i provinsen.

Om förslaget om misstroendevotum mot PSOE i Benalmádena går igenom kommer PP att utvidga sin makt och få sex borgmästare i områden med absolut majoritet tillsammans med Málaga, Marbella, Fuengirola, Torremolinos och Nerja.

Annons

PSOE styr i Vélez Málaga och Estepona tack vare pakter med andra partier, i Mijas har PSOE egen majoritet.

Vänsterpartiet IU har samma antal kustnära borgmästare som socialisterna trots att de är mindre. IU styr i Torrox tack vare samarbete med PSOE samt i Manilva och i Casares. På den sistnämnda platsen har IU egen majoritet.