Han blev kallad för den galne svensken, Loco Sueco, när han på 1980-talet började plantera Tempranillo och anlägga en vingård i Gaucín nordväst om Estepona. Sedan dess har svensken Rickard Enkvist vunnit cirka 20 utmärkelser och 40 procent av bodegans ekologiska viner går på export.

När vi tänker på Tempranillo-viner eller Tinta del País, som druvan också heter, tänker vi i första hand på större vingårdar i La Rioja och Ribera del Duero. Enkvists bodega Cezar Viñedos y Bodegas har gått från klarhet till klarhet. Numera förknippas även Serranía de Ronda och provinsen Málaga med bra Tempranillo-viner.

Cezar Viñedos y Bodegas producerar viner med två ursprungsbeteckningar: Málaga och Sierras de Málaga. Här produceras inte bara röda viner utan även söta moscatel-viner och rosé – alla viner i hög kvalitet och 100 procent ekologiska.

”Det är svårt att göra något annat eftersom vi befinner oss mellan två skyddade naturvårdsområden Grazalema och Alcornocales” säger den tekniske chefen José Manuel Cózar i en intervju i dagstidningen Diario SUR.

Annons

Vingården eller fincan Buenavista ligger på 680 meters höjd över havet mellan floderna Genal och Guadiaro. Bodegans egna vinodlingar är på sex hektar därutöver köper de in druvor från lokala odlare i Manilva och Ronda som har samma filosofi. Fjolårets skörd var bra och höll hög kvalitet.

Även om vinstockarna planterades först på 1980-talet släpptes inte de första vinerna för försäljning förrän 2004. I början gick 98 procent av vinerna på export, den siffran är nu nere på 40 procent eftersom försäljningen har ökat i Spanien. De nordiska länderna tillsammans med Schweiz, England, Belgien, Frankrike och Italien tillhör de största utländska köparna.

Vid Cezar Viñedos y Bodegas finns en försäljningsbutik för allmänheten och här organiseras vinprovningar och guidade turer.

(Foto: enkvistwines.com)