Den som vill uppleva något verkligt typiskt sydspanskt har en möjlighet nu till helgen, för något mer tvättäkta andalusiskt än romerian i Coín finns troligen inte.

En romeria är en pilgrimsvandring för att hedra det lokala skyddshelgonet och är i princip en förutsättning för den feria som kommer senare under året. Men det är inte bara en pilgrimsvandring utan också en fest som på många sätt överträffar ferian, framförallt är den renodlat festlig utan tivoli, krimskrams och annat tingeltangel. Däremot full av mat och dryck, musik, flamenco, hästar, åsnor, oxar och glada festklädda människor. Av Jonny Erixon

I Coín hålls den i år den 1 och 2 juni, på lördag morgon med start klockan 10:00 ger sig stora delar av stadens invånare av från ”la Alameda” stadens centrala torg. De går, rider eller åker i traditionella romeriavagnar som dras av hästar, mulor, åsnor, oxar eller traktorer. Färden går upp till ett berg vid den gamla vägen till Monda, dit upp är det cirka fem kilometer. Där på berget finns det ett kapell och två stora öppna platser, den ena blir festplats och den andra parkering för alla romeriavagnar, traktorer mm. Processionen börjar vid tiotiden men det finns så många vagnar och pilgrimer att de sista inte lämnar torget i Coín förrän framåt klockan 13 på lördagen. Processionen gör sig ingen större brådska, den leds av en vagn med skyddshelgonet ”Virgen de la Fuensanta” som dras av oxar, och oxar stressar inte. Det är heller ingen risk för att oxarna blir överansträngda av helgonets tyngd, Virgen de la Fuensanta sägs vara Spaniens minsta helgonfigur som tillbes, den är bara 11 cm hög. Halvvägs upp på berget tas det en rast vid Pereilas floden, traditionellt så döps då veteranerna de pilgrimer som kommer dit för första gången i flodens vatten.

För den som inte vill gå hela den långa körvägen så finns det en genväg för fotgängare, då går man upp vid restaurangen La Cruz de Piedra I, vid väg A-355A. Efter en trevlig promenad så kommer man upp till romerian vid Ermita Nuestra Senora de Fuensanta. Det finns även busstrafik från centrum för den som inte kan gå, det går bussar både lördag och söndag.

Annons

På romeriaplatsen är det festligheter med musik, dans, sång och hästridning, grupperna har sina egna ”casetor” med privata barer, men det finns också en stor offentlig bar på området samt en scen med uppträdande. Klockan 22:00 hålls det en mässa, med en medverkande kör och helgonet besöker därefter casetorna. Därefter fortsätter festandet hela natten.

På söndag klockan 13:00 hålls en omröstning om vilken av de deltagande grupperna som har sett bäst ut. Klockan 16:30 inleds återtåget till staden, något som många anser vara den största sevärdheten. Den påföljande måndagen är helgdag i Coín, en vilodag som är högst behövlig för många.

Enligt legenden så hittades statyn Virgen de la Fuensanta år 1487 av en fåraherde på den plats där kapellet idag ligger. Bygget av kapellet påbörjades 1544 men slutfördes först 1680, även om det var delvis färdigt 1620. Den heliga källan ”Fuensanta” rinner upp innanför helgedomens murar. Enligt en alternativ legend så har helgonfiguren medförts av några av de riddare som erövrade Coín i början på 1500-talet. Men det har runnit mycket vatten sen dess i Rio Pereilas så ingen kan med säkerhet säga vilken av legenderna som är den rätta.

Bildtexter: Starten vid la Alameda, den officiella postern, utmed vägen. Foto: Ayuntamiento de Coín. 2 bilder från romeriaplatsen, genvägen med kapellet längst upp. Foto: Jonny Erixon. Alla bilder utom den översta går att klicka på (större bild öppnar i nytt fönster).