Lördagen den 8 juli grep spansk polis en 18-årig svensk som två dagar tidigare häktades i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för ett mord i Jakobsberg. En europeisk arresteringsorder var utfärdad på svensken.  

Under kvällen den 8 maj sköts en man till döds i Jakobsberg och en förundersökning om mord inleddes. Sedan tidigare har  fyra personer gripits i Sverige misstänkta för inblandning i mordet.

Efter ett omfattande utredningsarbete häktades den 6 juli en femte person i sin utevaro så som på sannolika skäl misstänkt för mordet. Den misstänkte mannen lokaliserades till Playa del Inglés på Gran Canaria där han greps den 8 juli av spansk polis.

Läs mer: Uppdrag Granskning: Svensk gängkriminalitet på export

– Ett så snabbt gripande hade inte varit möjligt utan det mycket goda samarbete med spansk polis som upparbetats på utredningsenheten vid NOA, säger Theo Mandoki, utredningsledare vid sektionen för grova brott i polisområde Stockholm nord.

Annons

Den misstänkte kommer nu begäras utlämnad till Sverige för fortsatt utredning, skriver svensk polis i ett pressmeddelande.

Samtliga fem personer är omkring 20-år.

– Jag vill inte berätta var i Spanien han blev gripen. Det är inte utrett färdigt vad han gjort när han varit borta, så vi vill inte riskera att förstöra något, säger Theo Mandoki.

Men enligt uppgifter till Svenska Magasinet greps mannen i den spanska turistorten Playa del Inglés i San Bartolomé de Tirajana kommun på södra Gran Canaria.

Den spanska nyhetsbyrån EFE uppger att det rör sig om en svensk man, 18 år gammal, som greps i San Bartolomé de Tirajana.