Allt fler byggkranar syns utmed den spanska Solkusten. Efter 2007 med social och ekonomisk kris försvann kranarna – som nu är tillbaka. Under 2017 kommer investeringar på en miljard euro att göras i byggprojekt på kusten.

Alla är överrens. Både kommunpolitiker, arbetsgivare och fackföreningar. 2017 beskrivs som året när det vände.

Diario SUR ägnade söndagstidningen åt att granska byggverksamheten på Costa del Sol som återigen är på G. Enbart i Málaga kommun ska det enligt kommunalrådet för stadsplanering, Francisco Pomares, delats ut bygglov för 2017 som är värda 470 miljoner euro. Prognosen pekar på över 500 miljoner euro vilket klart överstiger fjolårets siffra på 350 miljoner euro.

Málaga, Mijas, Estepona och Marbella är de kommuner som redovisar flest investeringar under det senaste året i provinsen. I Mijas kommun handlar det om en ökning på 40 procent jämfört med ifjol.

Redan i oktober hade investeringar i byggverksamhet på 150 miljoner euro gjorts i Mijas vilket kan jämföras med 120 miljoner euro för fjolåret 2016. I Mijas är det företaget Taylor Wimpey España och La Cala Resort som storsatsar med projektet Horizon Golf i La Cala de Mijas.

I Estepona ligger investeringarna i byggprojekt hittills i år på 113 miljoner euro vilket kan jämföras med siffran för fjolåret som var 83 miljoner euro.

Även Marbella som brottas med en gammal stadsplan från 1986 ser investeringar i byggverksamheten. Det ska byggas för 17 miljoner euro den närmaste tiden, 90 procent av det kapitalet investeras i Nueva Andalucia.

Även på östra sidan av Málaga ökar investeringarna i nya byggprojekt i främst Rincón de la Victoria, Torox och Nerja.