Den baskiska terroristorganisationen var av allt att döma ute efter att orsaka en massaker i den gångna nattens attentat. En skåpbil lastad med mellan 100 och 300 kilo sprängmedel, enligt de första bedömningarna, exploderade utanför en Guardia Civil-förläggning i orten Legutiano i Baskien. En polisman omkom efter att ha klämts ihjäl av rasmassorna. Ytterligare fyra personer har förts till sjukhus i staden Vitoria med allvarliga skador. En av de skadade grävdes fram ur rasmassorna och tjänstgjorde vid explosionsögonblicket tillsammans med dödsoffret. De övriga två skadade var en man och en kvinna. Det bodde totalt omkring 40 personer på förläggning med polismän och deras familjer.

Det var vid tre tiden i natt som terrorister körde upp en skåpbil av modellen Citroën Berlingo mot förläggningens ingång. Terroristerna sprang snabbt över till en väntande bil och flydde från platsen samtidigt som bomben exploderade. Tillvägagångssättet påminner i hög grad med attentatet mot Guardia Civil-förläggningen i staden Durango i september. De materiella skadorna blev mycket stora i den våldsamma explosionen och flera byggnader undkom troligtvis ras med en hårsmån, något som säkerligen hade inneburit långt fler dödsoffer.

Den omkomne polismannen har identifierats som Juan Manuel Piñuel Villalón, 41 år gammal och gift med ett barn. Han kommer ursprungligen från Melilla och har släkt boende i Málaga. Han kom till Legutiano för bara två månader sedan för att vinna förtur för att senare ansöka om en tjänst närmare hemorten.