Enligt en studie vid La Caixa existerar det omkring en miljon arbetstillfällen inom den svarta marknaden i Spanien. Samtidigt visar studien att en av tre spanjorer känner någon som jobbar svart.

Sju av tio spanjorer skulle acceptera ett jobb i den svarta sektorn om det inte fanns några alternativ. Dessutom anser 28 procent att kontrollerna är dåliga så risken att åka dit är små.

19 procent av spanjorerna som jobbar svart gör det på grund av det höga skattetrycket eller socialförsäkringsavgifterna. 23 procent väljer att jobba svart för att lönen är högre.

Antalet bedrägerier på arbetsplatser motsvarar åtta procent av Spaniens BNP. Den svarta marknaden i Spanien är omfattande och motsvarar 24 procent av BNP.

Annons

Samtidigt visar Eurobarometern för 2013 som publicerades igår att bara fem procent av spanjorerna uppger att deras arbetsuppgifter kan beskrivas tillhöra den svarta sektorn. Det är en procentenhet högre än genomsnittet i EU.

8 procent av befolkningen i Spanien köper varor och tjänster utan faktura eller att betala moms. Motsvarande siffra för hela EU är 11 procent.