Nästan en av fem spanska män köpte sex av prostituerade under fjolåret 2015. Det visar en studie vid universitetet Pontificia de Comillas i Madrid som har gjorts på uppdrag av den spanska regeringen mot könsrelaterat våld. Av dessa har tio procent köpt sex av minderåriga.

”Undersökningen är slumpmässigt utförd genom telefonintervjuer och genom frågor vi ställt på gatan” säger Carmen Meneses som är samordnare för studien.

Vid telefonsamtal uppgav 20 procent av männen att de köpt sexuella tjänster av prostituerade under fjolåret. En andel som minskade till 17 procent vid utfrågningar på gatan. Samtidigt tror de flesta att andelen som köper sex är högre.

Syftet med studien är att ge en överblick över människohandel för sexuellt utnyttjande och identifiera svårigheterna att bekämpa den.

Annons

De ansvariga bakom undersökningen har upplevt två profiler bland sexköparna. De som inte bryr sig och menar att det inte är ett problem. Den andra profilen är en sexköpare som blir kär i en prostituerad och försöker få henne att sluta med verksamheten.

De som säljer sex är i huvudsak utlänningar och kommer från fyra områden: Östeuropa (Rumänien), länder söder om Sahara (Nigeria), Latinamerika (Paraguay och Dominikanska republiken) och Asien.

Tvång och hot kännetecknar branschen då det handlar om utsatta kvinnor med små resurser och låg utbildning.