Vid fredagens attack i Kabul dödades två spanska poliser samtidigt som en norsk soldat skadades. Spaniens regering kallar händelsen för en ”attack på Spanien” och en utredning är inledd som ska bringa klarheter i attacken.

”Det är en aggressionshandling mot Spanien” sa Spaniens inrikesminister Jorge Fernández Díaz på söndagen samtidigt som han berättade att ett flyg från Madrid på måndagen hoppas kunna hämta hem de två dödade spanska poliserna.

Enligt regeringen inträffade en kraftig explosion vid 14-tiden, spanska tid, på fredagen vid en gästbostad till den spanska ambassaden i Kabul. I samband med explosion inleddes en eldstrid som varade i ungefär en timme. Tre medlemmar i en terroristgrupp stormade in i byggnaden och började skjuta vilt omkring sig.

Som en följd av bilbomben avled den spanska nationalpolisen Jorge García Tudela. Ytterligare en spansk nationalpolis, Isidro Gabino Sanmartín, skadades vid explosionen och avled på väg till sjukhuset. Vid attacken tog personal vid den spanska ambassaden sig till ett skyddsrum.

Annons

”Detta är en attack mot Spanien och landets insats och mål med att förstärka demokratin i Afghanistan” säger den spanska regeringen i ett uttalande.

Totalt dödades tolv personer vid attacken.