Emmanuella Dampierre y Ruspoli avled tidigt på torsdagen i Rom, 99 år gammal, efter tre års problem med hälsan.

Emmanuella är mamma till Alfonso de Borbón y Dampierre som var spansk ambassadör i Stockholm i början på 1970-talet. Han omkom 1989 vid en skidolycka i Colorado. Alfonso var gift med Francisco Francos äldsta barnbarn, María del Carmen Martínez-Bordiú y Franco mellan 1972 till 1982.

Att Alfonso de Borbón y Dampierre omkom var ett hårt slag för mamman. Likaså när hennes äldsta barnbarn Francisco vid 12 års ålder avled vid en trafikolycka i Frankrike 1984. Francisco var barn till Alfonso y Carmen Martínez Bordiú och dödsfallet var ett hårt slag för farmor Emmanuella. År 2000 avled även Emmanuellas andra son, Gonzalo, hertig av Aquitania, i Lausanne i sviterna av leukemi.

Alfonso y Carmen Martínez Bordiú fick även sonen Luis Alfonso de Borbón Martínez Bordiú som den avlidna Emmanuella Dampierre y Ruspoli är farmor till. En kuriosa i sammanhanget är att Luis Alfonso de Borbón Martínez Bordiú spelade ishockey tidigare för Madridlaget Majadahonda i Spaniens högsta liga. Det berättade Svenska Magasinet om 1997.

Annons

Den nu avlidne Emmanuella Dampierre y Ruspoli var hustru till Jaime de Borbón och medlem av en mycket fin italiensk familj, Ruspoli, och hon var äldsta dotter till den franska adelsmannen Roger Dampierre.

Barnbarnet Luis Alfonso, som benämns som ”El Príncipe” eller hertigen av Anjou och enligt rojalisterna är rättmätig arvtagare till den franska tronen, reste under gårdagen från Madrid till Rom.

Emmanuella Dampierre y Ruspoli kommer att begravas i familjegraven i Paris.