Det brittiska fartyg med gödningsmedel som självantände den 12 augusti 60 sjömil utanför Gran Canaria har anlänt till Motril på Costa Tropical. Som Svenska Magasinet tidigare har berättat tillhör fartyget Cheshire företaget Bibby Line Limited och var på väg från Porsgrunn i Norge där Norsk Hydro har en fabrik för konstgödsel. Lasten skulle till Thailand.

I går anlände fartyget till Motril efter den kontroversiella resan som inleddes i Norge. Miljöaktivister ifrågasätter om Motril är den rätta platsen när fartyget ska tömmas på lasten. Hamnmyndigheterna tillbakavisar uppgifter om att det skulle innebära risker för miljön.

Enligt miljöaktivister har fartyget Cheshire 42.654 ton ammoniumnitrat och de hävdar att risken för läckage är stor. Hamnmyndigheterna poängterar att lasten finns i fartyget och inte riskerar att läcka.

De säger att lasten består av ett gödningsmedel som används vid olivodlingar. Det är anledningen till varför fartyget har transporterats till Motril.

Annons

Ägarna av varorna har ett stort lagerutrymme i Granada och de har arbetat med detta gödningsmedel i många år och har erfarenhet skriver dagstidningen Ideal på torsdagen. Eldhärjat fartyg ska repareras