Åklagaren Krister Peterssons besked på onsdagsmorgonen att det var den så kallade Skandiamannen, Stig Engström, som låg bakom mordet på statsminister Olof Palme får stor uppmärksamhet i Spanien. Nyheten publicerades snabbt på de spanska dagstidningarnas nätupplagor och fick en hög placering.

Mordet på Sveriges statsminister Olof Palme intresserar Spanien. Landets största dagstidning El País direktsände den digitala presskonferensen som startade vid klockan 09.30 på onsdagen där åklagare Krister Petersson och spaningsledare Hans Melander medverkade och meddelade att det mest troliga är att Stig Engström låg bakom mordet på Palme.

”Sverige har idag vaknat upp klistrade vid tv-apparaterna” skriver El Pais och tillägger att det rör sig om en historisk händelse.

Stig Engström var mannen som var känd vid Skandia och som avled för 20 år sedan. Engström var tidigt en bland de misstänkta.

Annons

– Vi har kommit så långt vi kan i utredningen, säger åklagaren Petersson. Nu läggs utredningen ner.

Det har alltså gått 34 år, tre månader och tio dagar sedan mordet på Sveriges statsminister Olof Palme sent på kvällen den 28 februari 1986. Palme var kontroversiell. Samtidigt som han försvarade mänskliga rättigheter så upplevdes han som obehaglig bland flera regeringar då han öppet kritiserade USA för deras inblandning i Vietnamkriget eller Sydafrika för apartheidregimen.

Palme mäklade fred i vissa länder samtidigt som han bidrog till svensk vapenexport.

I Spanien har intresset för Olof Palme varit stort. Under Francodiktaturen anordnade Palme insamlingar till det socialistiska partiet PSOE (bilden) och var en mycket nära vän till Felipe Gonzalez.

I ett av sina mest kända tal, som hölls vid Socialdemokraternas partikongress den 28 september 1975, fördömde Palme Francoregimen i Spanien som ”dessa satans mördare”. Bakgrunden var att regimen tidigare låtit avrätta flera medlemmar i väpnade terrorgrupper.