Pedro Sánchez har utformat ett ministerråd med en stark ekonomisk profil där han behåller kärnan av de ministrar som varit med senaste tiden. Regeringskansliet Moncloa skriver i ett pressmeddelande att denna regering består av ”det bästa ekonomiska teamet i spansk demokrati”.
Totalt har 22 ministrar presenterats. Inte sedan regeringen med Adolfo Suérez under åren 1979 till 1981 har den spanska regeringen bestått av så många ministerposter. Den gången var det 26 stycken. Nu är det 22 förutom regeringschefen Pedro Sánchez. En rejäl ökning alltså jämfört med den förra Rajoy-regeringen med 14 ministerposter förutom regeringschefen.
Socialistpartiets koalitionspartner, ytterkantsvänsterpartiet och den populistiska gräsrotsrörelsen Unidas Podemos har fått fem ministerposter varav partiledaren Pablo Iglesias är vice regeringschef. Den nya regeringen har inte mindre än fyra vice regeringschefer.
Pedro Sánchez beslut att ha med fyra vice regeringschefer och 18 ministrar kommer uppenbarligen att innebära större offentliga utgifter. Med totalt 22 ministerportföljer ökar ministerbudgeten till 77.451 miljoner euro vilket kan jämföras med de 21.123 miljoner euro den posten kostade tidigare. Det är en ökning med 37 procent!
Den utnämningen som har fått mest uppmärksamhet och som även har applåderats av oppositionen är Arancha González Laya som utrikesminister som har ett gediget CV från FN och WTO.
Sánchez, som har blivit kritiserad för att tänka mer på sin egen karriär än landet bästa, har försökt att hitta en balans i ministerrådet. Regeringen beskrivs ha en stark ekonomisk profil när det gäller de ministrar från PSOE som Sánchez har valt och som ska vara en motvikt till koalitionspartnern och vice regeringschefen Pablo Iglesias antikapitalistiska stil.
Det parlamentariska läget är svårt och regeringen är i minoritet och är i största behov av de allierades lojalitet. Konflikten i Katalonien kommer att bli en del av det politiska livet i regeringskansliet den närmaste tiden.
Så räkna med problem och svårigheter på insidan mellan socialister och vänsterradikala Unidas Podemos samt de passiva stödrösterna från katalanska separatister.
(Foto: Kungahuset © Casa de S.M. el Rey)