Det ekologiska jordbruket i Spanien har vuxit stadigt i över ett decennium. Landet är störst inom EU när det gäller antalet hektar som ägnas åt biokultur. Tidigt kom en motreaktion i Spanien på de skandaler med förgiftad mat som skakade livsmedelsindustrin.

Under fjolåret 2018 fortsatte antalet hektar med ekologiska odlingar i Spanien att växa med åtta procent till totalt 2,4 miljoner hektar enligt siffror från jordbruksdepartementet (Ministerio de Agricultura) som dagstidningen El País hänvisar till.

Samtidigt köper allt fler invånare i Spanien ekologisk mat. Ifjol konsumerade varje invånare ekomat för 46,4 euro vilket kan jämföras med 21,85 euro 2013. Mest ekomat konsumeras i Schweiz, Danmark och Sverige medan marknaderna i Tyskland, Frankrike och Storbritannien växer mest.

Antalet producenter av ekomat växer också i Spanien, ifjol med sex procent till 44.282.

De regioner med flest hektar ekoodlingar i Spanien är Andalusien, Castilla-La Mancha och Katalonien.