Väntetiderna ska kortas liksom köerna för operation och akutvården. Det sa den nya chefen för den offentliga sjukvården SAS, Miguel Ángel Guzmán, vid en presskonferens på sjukhuset El Clínico som i år firar 30-årsjubileum (bilden).

Han säger nu att åtgärder sätts in för att komma till rätta med de brister som finns inom sjukvården i provinsen Málaga och förbättra situationen. Guzmán sa vid gårdagen presskonferens att flera åtgärder inför 2020 för att förstärka den offentliga sjukvården.

Bland det första som görs är att det ska bli lättare att få tillgång och komma in i det allmänna sjukvårdssystemet, väntetiderna ska kortas och akutvården ska bli bättre inte minst vid Hospital Regional (tidigare Carlos Haya).

På längre sikt kommer ett tredje större sjukhus att byggas i Málaga.

Annons

Sjukvården på Costa del Sol är ständigt under en hård press med tanke på det stora antal residenta utlänningar som bor på kusten under långa perioder. Många av dem är upp i åren komna och behöver regelbunden läkarvård. Samtidigt är det en stor grupp turister och unionsmedborgare som är i behov av sjukvård.

Málaga är en provins som har straffats hårt på grund av bristfälliga investeringar i sjukvården.

I många år har vi hävdat att antalet offentliga sjukhussängar per invånare inte motsvarar situationen för Málaga och provinsen på nationell nivå, säger Guzmán som också passade på att tacka personalen som gör sitt bästa.

– Tack vare sjukvårdspersonalens arbete är invånarna i säkra händer och väl omhändertagna. Men det finns brister och att förneka det skulle vara att förneka den absoluta sanningen.

När influensasäsongen sätter in på allvar blir det extra tryck på sjukvården. I regel är toppen på influensasäsongen i januari då det brukar vara 40 fall per 100.000 invånare. I förra veckan registrerades 6,46 fall per 100.000 invånare i provinsen Málaga enligt sjukvårdsmyndigheterna SAS.

Sjukhuset El Clínico invigdes den 22 juni 1989 och heter egentligen Hospital Universitario Virgen de la Victoria.

(Foto: Twitter @saludand Junta de Andalucía)