Guardia Civil har gripit en 41-årig svensksyrier i den spanska enklaven Melilla i Nordafrika. En europeisk arresteringsorder var utfärdad på mannen av svenska myndigheter. Han var misstänkt för att ta den sjuåriga dottern till Syrien, enligt mamman. UD:s pressjour vill inte kommentera gripandet. Till Svenska Magasinet lämnas följande kommentar på onsdagen:

– Vi har inga uppgifter att lämna i nuläget, säger Hanna Rehn på UD:s pressjour.

Enligt pressmeddelandet från Guardias Civil ska det röra sig om en minderårig flicka, bara 7 år gammal. Svenska och spanska myndigheter ska ha lokaliserat den 41-årige pappan som har dubbelt medborgarskap i Syrien och Sverige, till Melilla. Den 10 augusti greps han.

En månad tidigare, den 10 juli ska mannen och flickan ha anlänt till Melilla med en färja från Málaga. Guardia Civil startade en utredning för att få bekräftat att de inte hade lämnat Melilla.

Annons

Vandrarhem, hotell samt hyreslägenheter undersöktes. Guardia Civil tog kontakt med syriska medborgare bosatta i Melilla för att få upp spår efter flickan.

Till slut fann Guardia Civil den efterlyste tillsammans med flickan på ett vandrarhem i den autonoma staden Melilla. Efter att mannens identitet bekräftats greps han när han lämnade vandrarhemmet tillsammans med flickan.

Flickan som är vid god hälsa är tillsvidare på ett boende för minderåriga. Hon kommer att återförenas med sin mamma i Sverige.

Den 41-årige pappan kommer att överlämnas till myndigheterna som lyder under Nationaldomstolen för att senare utlämnas till Sverige.

Bildtext: Den 41-årige svensksyrien greps utanför vandrarhemmet där han bodde med sin sjuåriga dotter (Foto: Guardia Civil).