Guardia Civil har gripit en internationellt efterlyst svensk medborgare ursprungligen från Somalia som planerade att mörda en person på Solkusten. Tillsammans med fyra män mellan 20 till 30 år ingår de i ”Dödspatrullen”, en våldsam kriminell organisation som består av svenska medborgare av somaliskt ursprung som ägnat sig åt trafficking, droger, penningtvätt och beställningsmord i den undre världen.

Det är nyhetsbyrån Europa Press som på fredagen berättar om gripanden som ska ha skett i Barcelona i samarbete mellan gendarmer ur Guardia Civil och svensk polis. Den gripne mannen ska enligt poliskällor planerat att mörda en person i provinsen Málaga. Den informationen bidrog till en större insats i Spanien så att mannen kunde gripas.

Gruppen där fyra unga män mellan 20 och 30 år ingår beskrivs som mycket farlig. De är misstänkta för sju mord i Stockholm plus grova narkotikabrott och penningtvätt. De ligger bakom att stora mängder hasch, kokain och syntetiska droger har förts in i Sverige.

Dödspatrullen är ökända i Sverige. Leif GW Persson sa i samband med programmet Veckans brott i SVT tidigare i år att de kan ta upp till en halv miljon kronor för ett beställningsmord.

Annons

Utredningen tog fart efter uppgifter om att den nu gripne 21-årige svensksomaliern Zacarías A.S. befann sig i provinsen Málaga i september. Myndigheterna i Spanien och Sverige började samordna sina insatser.

Efter att svensk polis gripit två personer i Sverige framkom det uppgifter på att 21-åringen befann sig på Solkusten. Enligt Guardia Civil planerade mannen att mörda en person på den spanska Solkusten där mannen har varit bosatt.

21-åringen reste omkring mycket och vid tillfället spårade Guardia Civil honom till Barcelona där han kunde gripas. Han uppehöll sig i Barcelona med falsk legitimation.

Han kommer närmast att utlämnas till myndigheterna i Sverige.

Bakom gripandet i Spanien ligger en samordnad insats mellan Guardia Civil i Málaga och Barcelona i samarbete med norra polisdistriktet i Stockholm. Operationen går under namnet ”Dajir”.

Läs mer om hur gängkriminella svenskar har etablerat sig på Costa del Sol