Teresa Romero Ramos, 44, torkade sig troligen i ansiktet med den ena handsken som hon hade på sig när hon vårdade missionären Manuel García Viejo som senare avled den 25 september. Det säger läkaren Germán Ramírez som är en av de läkare som i nuläget vårdar Teresa på sjukhuset La Paz-Carlos III i Madrid.

Germán Ramírez talade med Teresa i morse då hon själv förklarade vad som är den troliga orsaken till att hon har blivit smittad.
”Vi har under morgonen gått igenom hela kedjan från skyddsutrustning till den vård hon har varit med att utföra vid sjukhuset. Det troliga är att hon vid något ögonblick har kommit i kontakt med ansiktet” säger läkaren Germán Ramírez.

På onsdagen kom det även positiva kommenterar kring vårdbiträdet Teresas tillstånd. Ignacio González, president i regionen Madrid, säger att läkarna har sett en liten förbättring de senaste timmarna och att de följer återhämtningsprocessen.

Teresa gav under morgonen en intervju i tv-kanalen Cuatro och programmet ”Las Mañanas de Cuatro”.
”Ingen talade om för mig att jag bar på ebolaviruset. Jag fick se det på nyheterna via min mobiltelefon” berättade Teresa i intervjun och tillade att hon inte hade rapporterat till sin läkare att hon hade varit i kontakt med Ebola-patienter.

Annons

”Idag känner jag mig bättre, men det går långsamt” sa Teresa i intervjun samtidigt som hon tackar för det stöd hon får av folk, arbetskamrater och personal på sjukhusen Carlos III och i Alcorcón.

Samtidigt rapporterar spansk media att Madridregionens chefsåklagare har beslutat att inleda en undersökning för att se om något brott har begåtts i fallet. Det bekräftas av chefsåklagaren Manuel Moix som säger att ”vi ska bedöma om det föreligger något brott och i så fall vem som är ansvarig för det”.