Det brittiska lågprisflygbolaget Easyjet öppnar linjer från Málaga till Stockholm och Köpenhamn. På tisdagen lanserade flygbolaget sin tredje operativa bas som blir i Málaga fram till oktober.

Utbudet för svenskar och danskar ökar ytterligare med Easyjets nya satsning på de skandinaviska huvudstäderna. Förutom Stockholm och Köpenhamn blir det nya direktflyg från Málaga till Bergamo, Lille-Lesquin och Luxemburg.

Att Easyjet väljer att öppna fem nya linjer beror på beskedet från premiärministern Boris Johnson att Storbritannien skjuter upp covidöppning till augusti.

Det gör att Easyjet kan satsa på nya linjer till Palma de Mallorca, Málaga och Barcelona.

– Easyjet startar sommarsäsongen med totalt 18 linjer till Spanien varav dessa fem gäller den operativa basen i Málaga. Vårt mål är att bidra till återhämtningen när covidrestriktioner hävs.

Linjen Málaga-Köpenhamn startar den 19 juli. Dagen efter, den 20 juli, öppnar linjen till Stockholm.

Fram till oktober tänker Easyjet trafikera linjerna Málaga-Stockholm respektive Málaga-Köpenhamn. Till Stockholm blir det två avgångar i veckan och till Köpenhamn tre avgångar.

Easyjets chef för södra Europa, Javier Gándara, säger att flygbolaget har förberett sommarsäsongen under lång tid. Utöver framstegen i vaccinationsprogrammen och det som ska bidra till en säker resa så har vi utarbetat ett förstärkt, flexibelt och varierat flygprogram som återspeglar vårt engagemang för Spanien och våra kunder.

I Málaga har Easyjet näst flest resenärer.

Från Barcelona startar Easyjet en ny linje till Köpenhamn.

I en intervju i Diario SUR på tisdagen säger flygplatschefen Pedro Bendala vid Málaga-Costa del Sol att det senaste helgen var 250 flygrörelser. Det är hälften av en normal helg i juni. I juli förväntas 300 flygrörelser om dagen vilket är 60 procent av en normal dag i juli.

Bendala säger också att först 2024/2025 förväntar man att siffrorna är tillbaka på samma nivå som 2019.

Läs mer:
Norwegian öppnar operativ bas i Málaga 28 juni