Konsumenterna får betala mer för kött, grönsaker och frukt medan bönder och jordbrukare får allt mindre i plånboken. Något är fel menar organisationerna Asaja (jordbrukarna) och Famadesa (köttindustrin).

När euron infördes ökade priset på grönsaker, frukt och kött. Många varor avrundades och blev dyrare. Därefter har det blivit ännu dyrare.

Enligt presidenten för organisationens Málagakontor, Manuel Sánchez Vicioso, finns det produkter som stiger 500 procent i pris från det att de lämnar trädet till att de säljs i affären. Det gäller exempelvis apelsiner som ökar i pris med 533 procent från det att de plockas från trädet och sedan säljs i butiken.

För mandariner ligger ursprungspriset på 0,15 euro per kilo vid skörden men de kostar 0,65 euro i affären, en skillnad på 225 procent.

Generaldirektören vid Asaja i Málaga, Carlos Blázquez, säger till dagstidningen La Opinión de Málaga att ”jordbruket är den enda sektorn som inte sätter pris på sina produkter”.

I stället är det grossisterna och detaljhandeln som sätter priserna och gör de största vinsterna.

Odlarna och konsumenterna är förlorarna.