Enligt Idealista går nästan hälften av Málagabornas inkomster till att betala hyran.

Ekonomiska rådgivare rekommenderar att man inte spenderar mer än 30 procent av sin inkomst på hyra eller för att betala sitt bolån. I provinsen Málaga och på Balearerna går dock 49 procent av den genomsnittlige invånarens lön till bostadshyra. Siffrorna kommer från en undersökning som gjorts av boendeplattformen Idealista.

Detta beror kort och gott på de kraftigt ökade priserna det senaste året. Sedan september 2022 har löneandelen som går till hyra i provinserna ökat med 11 procent, från 38 till 49. En bra bit över det spanska genomsnittet som ligger på 31 procent. 

Efter dessa provinser kommer Barcelona med 41 procent, Alicante (35), och Las Palmas (35). Om man jämför städer toppar inte Málaga listan utan hittas på en fjärdeplats med 37 procent (en ökning på sex procent de senaste 12 månaderna). Högst upp ligger Barcelona (43), Palma (42) och Valencia (39). Huvudstaden Madrid hittar vi på sjätte plats, där går i genomsnitt 33 procent av inkomsten till hyra. 

Annons

För de som äger sina hem går 21 procent av ett genomsnittligt spanskt hushålls inkomst till att betala bolånet. Det är fyra procent högre än samma period 2022. Fyra städer har passerat 30 procentsgränsen. Det gäller Palma (47), San Sebastian (38), Málaga (33) och Barcelona (32). 

När man analyserar samma uppgifter för provinserna ligger Málaga på andra plats med 43 procent. Den listan toppas Balearerna med 45 procent.