Svenskar som utvandrar och bosätter sig i utlandet är lyckligare än de som bor i Sverige. Allt fler svenskar flyttar till utlandet och utvandringen är större än 1800-talets utvandring till Amerika. Det är som om en medelstor kommun som Borlänge flyttar till utlandet.
Under 2014 emigrerade 51.237 personer folkbokförda i Sverige. Att förverkliga en dröm driver de flesta att ta sitt pick och pack och flytta visar en enkätundersökning som SOM-institutet vid Göteborgs universitet skickat till utvandrade svenska medborgare.
2.668 personer som deltagit i undersökningen uppger de flesta att de blev förtjusta i landet eller lockades att förverkliga en dröm snarare än att de inte trivdes med sitt liv i Sverige.
51 procent av svenskar bosatta utomlands svarar att de är mycket nöjda med sina liv, att jämföras med 38 procent bland motsvarande grupp i Sverige. Endast 3 procent av utlandssvenskarna har svarat att de inte alls är nöjda. Undersökningen visar vidare att hela 58 procent har examen från universitet eller högskola, att jämföras med 32 procent i Sverige.
Trots detta kan drygt 60 procent tänka sig att flytta tillbaka till Sverige.
– Utöver att utlandssvenskarna har högre utbildning och högre positioner på arbetsmarknaden jämfört med motsvarande åldersgrupper i Sverige, kan vi också konstatera att de mår bra och är tillfreds med sina liv, säger Maria Solevid, undersökningsledare för SOM-undersökningen till utlandssvenskar och redaktör för Svenska utlandsröster.
”Svenska utlandsröster” släpptes i går av Göteborgs universitet. I 14 kapitel författade av forskare verksamma i Sverige, Norge och Danmark presenteras analyser av svenskar i 103 av världens länder när det gäller åsikter om samhälle, medier och politik bland annat. Du hittar boken här