En drönarpilot som bevakade simmare utanför Valencias kust i östra Spanien räddade livet på en 14-årig pojke som kämpade mot ett kraftigt tidvatten. När drönaren kom fram såg piloten ett barn som var i mycket dålig form och med nästan ingen kraft och höll på att sjunka.

Drönarpiloten Miguel Angel Pedrero släppte då ner en livväst som pojken fick tag i. På grund av de tunga vågorna var det en komplicerad manöver, men vi lyckades till slut ge honom västen och han kunde flyta tills livräddarna nådde honom med vattenskoter.” Valencia-baserade General Drones började stödja spansk livräddningspersonal 2017 i staden Sagunto strax norr om Valencia.

Den typ av drönare som användes, foto: General Drones.

Nu har det mer än 30 piloter och deras drönare som arbetar med livräddarna på 22 stränder över hela Spanien, vilket ger snabb reaktionsstöd i de kritiska ögonblicken av en potentiell drunkning innan livräddare fysiskt kan nå platsen.

Dessa extra sekunder är viktiga i vissa fall och gör det också möjligt för räddningsteamen att närma sig personen mer lugnt och försiktigt”, tillade Pedrero. Efter att ha räddats skickades 14-åringen till ett lokalt sjukhus efter att ambulanspersonal försett honom med syrgas. Han skrevs ut 24 timmar senare.

Annons

Totalt har 140 personer dött av oavsiktlig drunkning i Spanien under de första sex månaderna 2022. Denna siffra representerar en ökning med 55 procent jämfört med samma period 2021, enligt det spanska livräddningssällskapet.

Så här fungerar det: