Det talades om drömfinal och det blev en drömfinal. En blott 20-årig Carlos Alcaraz från El Palmar i Murciaregionen vinner Wimbledon 2023 över legendaren Novak Djokovic med 3-2 (1-6, 7-6, 6-1, 3-6, 6-4).

Djokovic hade chans att vinna sin femte raka Wimbledontitel och tangera Björn Borg och Roger Federer.

– Att spela här är det vackraste som finns. Det är en dröm som har blivit sann. Jag är otroligt stolt. Och tack Djokovic! Du inspirerade mig mycket när jag var ung grabb, sa den 16 år yngre Alcaraz.

På läktaren satt Spaniens kung Felipe VI tillsammans med delar av den brittiska kungafamiljen. James Bond-stjärnan Daniel Craig var där liksom Brad Pitt och den tidigare svenske Wimbledon-vinnaren Stefan Edberg.

Annons

Under tacktalet vände sig ”Carlitos” till kung Felipe VI:

– Tack för att du kom. Två gånger har du sett mig, och då har jag vunnit. Jag hoppas att du kommer lite oftare…

Tronskifte

Alcaraz vann US Open ifjol efter finalvinst mot Casper Ruud. Segern på söndagen mot Djokovic var ett strå vassare. Det var final i Wimbledon och motståndaren Djokovic hade 23 Grand slam-segrar i bagaget.

Även om spanjoren var rankad världsetta före Wimbledon beskrivs segern över Djokovic som ett tronskifte. En ny era är påbörjad i världstennisen.

De båda spelarna möttes i semifinal i franska öppna. Då var Alcaraz inte bekväm med situationen och förlorade.

(Foto: Twitter @Wimbledon)

I söndagens final var det en helt annan Alcaraz vi fick se.

Efter fyra timmar och 46 minuters spel var de flesta överens om att det var en av de bästa finaler som har spelats i grästurneringen.

Raket

Det är fantastisk för Alcaraz, det är fantastiskt för Spanien och det är fantastiskt för tennisen som nu har en ny stor stjärna som tar över efter Djokovic, Nadal och Federer.

Det var ifjol som Carlos Alcaraz presenterade sig som en raket i tennisvärlden. Han slog Rafael Nadal och Novak Djokovic i Madrids ATP-1000 turnering. Det fortsatte med seger i US Open och plötsligt var han den yngsta världsettan någonsin på herrsidan.