Den sydspanska metropolen Málaga är en av de städer som har tagit till sig EU-kommissionens önskan att ge fler människor bättre tillgång till gratis vatten, något som är en del av EU:s strategi för att minska plastavfallet.

Málaga har idag 134 dricksvattenfontäner i staden, det motsvarar en per 4.300 invånare. Nu föreslås att 200 nya dricksvattenfontäner installeras och det motsvarar en per 1.720 invånare. Det är ett bra steg mot målet som är en per 1.000 invånare. Projektet som ännu är på förslagsstadiet ges en budget på en miljon euro och de nya fontänerna är tänkta att monteras framförallt där mycket folk är ute och promenerar.

Nu är inte Málaga den enda staden i Spanien som har tänkt i dessa banor, Cádiz fördubblade förra året sitt bestånd av dricksvattenfontäner och har nu redan nått en per tusen invånare. Córdoba har också nått målet med en per tusen invånare.

Redan under 2018 lade EU-kommissionären Frans Timmerman ett förslag där han ville få regeringarna i EU att agera för bättre tillgång till dricksvatten. Han ville med det bland annat uppmuntra restaurangerna att erbjuda gratis vatten och få folk att fylla på sina plastflaskor i stället för att köpa nya.

I flera stora städer som Rom och Ljubljana finns det generöst med dricksvattenfontäner i stadsmiljön, Paris har till och med kolsyrat vatten i offentliga kranar.

Sverige ligger något efter när det gäller dricksvattenfontäner i stadsmiljö, framförallt är det kravet på underhåll som avskräcker kommunerna från att bygga ut fontänerna i utomhusmiljöer. Göteborg har idag enligt uppgifter på kommunens webbplats 25 kommunala dricksvattenfontäner. Stockholm hade 2018 enligt uppgift 300 st men av dessa var många ur funktion, 2019 skulle det enligt en obekräftad uppgift från Södermanland Direkt bara ha varit 12 st i funktion. Bildtext: Dricksvattenfontän i Málaga för både människa och djur. Foto: EMASA (det kommunla vattenbolaget i Málaga),
Artikel: Jonny Erixon.