Ofrivillig dricks på notan har blivit ett hett diskussionsämne på sociala nätverk efter att två besökare vid en restaurang på paseo marítimo i stadsdelen El Palo i Málaga fått notan med dricks på 7 euro.
Tidsbegränsade besök på närmaste café. En flaska vatten för 10 euro och ofrivillig dricks som sätts på notan.
Tilltagen är många där caféer, barer och restauranger jagar inkomster.
Nyligen fick två besökare en mindre chock vid ett besök vid en restaurang i El Palo i Málaga. De beställde två aquarius, grillade sardiner, friterad fisk, ett grillspett med langostinos, alioli och bröd.
När notan kom in var den ofrivilliga dricksen på 7 euro med, totalt 45,80 euro.
Ostron…
Restaurangägaren i sin tur försvarar notan i en tv-intervju och hävdar att de inte tar ut serveringsavgift eller dricks. I det aktuella fallet handlade det om två ostron som var beställda som inte fanns på den vanliga menyn och därför debiterades som dricks…
Primera vez que veo esto aquí en España ¿Qué opináis? pic.twitter.com/bxLhT481Rs
— Soy Camarero (@soycamarero) July 20, 2025
Händelsen i El Palo har utlöst en debatt på kontot ”soycamarero” på det sociala nätverket X (tidigare Twitter).
Restaurangägaren i El Palo säger att dricks finns då det finns kunder som ger det via kortautomaten.
Ifrågasätta
I Spanien bör man alltid ifrågasätta notan artigt om gästen upptäcker överraskningar eller andra konstigheter.
Att lämna dricks på restaurang, bar eller kafé är inte obligatoriskt. Om servicen och maten varit bra under en lunch eller middag lämnar gärna lokalbefolkningen 5 eller 10 procents dricks, antingen kontant eller att de ber om att lägga till det på notan om betalning sker med kort.
Läs mer: Drickskulturen: Dricksa i Spanien – hur fungerar det?
En drink vid baren eller en kaffe förväntas ingen ge dricks.
Besökaren som fick den ofrivilliga dricksen på notan i El Palo jobbar själv inom serveringsnäringen.
– Jag gillar när folk lämnar dricks, men hon anser det vara ett övergrepp när besökaren tvingas att betala dricks.
Serveringsställen kan ta betalt för service eller dricks men detta måste tydligt anges i lokalen annars kan kunden framföra klagomål eller vägra att betala.
Frivilligt
Dricks eller ”La propina” på spanska definieras enligt spanska kungliga akademin som frivilligt och att det därför inte är obligatorisk.
”Jag har inga problem med att lämna dricks när servicen är bra, men jag har inget emot att bli tvingad” skriver en person på X.
En annan skriver:
”Serveringsställen kan inte ta med obligatorisk dricks på notan utan att rådfråga besökaren eller om det är önskemål från besökaren. Som besökare har du rätt att det tas bort från notan”.
Ytterligare en annan skriver:
”I Málaga kallar de det vanligtvis ’bröd’ (pan) eller ’bestick’ (cubiertos) och det är redan mycket utbrett”.
”Terrasockupanter”
Det rapporteras även om caféer och barer som har infört tidsbegränsning. 20 minuter har du på dig att dricka upp ditt kaffe. Sedan får du vackert resa på dig och lämna plats för någon annan.
Caféer har infört tidsbegränsningen för att motverka ”terrasockupanter”. Om du sitter mer än 30 minuter så blir kaffepriset högre.
A la Barceloneta si vols un cafè te l’has de prendre en menys de 30 minuts. pic.twitter.com/kJd0dsXjVv
— Maria (@maria_lostia) May 4, 2025
Allt fler besökare protesterar mot detta tilltag och frågar sig om det verkligen är lagligt att införa tidsbegränsade cafébesök.
Nyligen besökte ett sällskap på tre personer en strandklubb i Estepona och tog in tre kaffe och en flaska vatten. På notan var serveringsavgift medtagen och totalt gick notan på 25 euro.
Vattnet kostade 10 euro, betydligt mer än vad ett eller två glas vin kostar på vilken vanlig bar som helst i Spanien.











