Händelsen med den 16-årige flickan som försvann från Gnesta och påträffades i Almeriaprovinsen har återigen uppmärksammat farorna på nätet. En tio år äldre svensk man fick kontakt med flickan som beskrivs som ett ”sårbart autistiskt barn”. Mannen fick flickan att bli kär i honom via kontakter på nätet. Han utnyttjade hennes sårbarhet och tog henne till Spanien.

Som Svenska Magasinet tidigare har berättat påträffades mannen och tonårsflickan i en husbil i Huércal-Overa i Almeríaprovinsen den 21 mars, tio dagar efter försvinnandet. Det var drygt 3.600 kilometer från flickans hem i Gnesta.

Den försvunna svenska tonårsflickan påträffades i Almajalejo i Almeríaprovinsen. (Foto: Google Maps)

Mannen och flickan påträffades i en husbil. Strax intill stod en parkerad svenskregistrerad Volvo. Guardia Civil hade fått in ett samtal från en privatperson som misstänkte att den minderårige befann sig i området.

Flickan är nu tillbaka hos sina föräldrar efter att ha rest med flyg till Stockholm-Skavsta. Till Södermanlands Nyheter säger föräldrarna att ”det har varit en svår tid för vår dotter, men hon mår relativt bra samtidigt som vi är väldigt lättade”.

Annons

Efterspelet till händelsen med den bortförda svenska tonårsflickan har återigen bekräftat de faror som finns på nätet.

Enligt Södermanlands Nyheter är mannen tidigare fälld för flera våldtäkter, bland annat mot barn, och flera fall av sexuellt utnyttjande av barn.

Av mannens brottsregister framgår att han 2015 fälldes för ett fall av våldtäkt mot barn som ägde rum 2014, samt en våldtäkt mot en vuxen person och två fall av sexuellt utnyttjande av barn 2015. I båda fallen dömdes han till fängelse, senast i ett år och åtta månader. Samtliga brott ägde rum i södra Sverige.

När han var 15 år fälldes första gången, då för misshandel. Sedan dess har han fällts för bedrägeri, penningtvätt och ett antal trafikbrott.

Han är även misstänkt för ännu en våldtäkt som ska ha ägt rum 2021, men har inte kunnat ställas inför rätta då han av allt att döma är på rymmen. En rättegång var planerad i Kalmar tingsrätt i november 2022 men fick ställas in då 26-åringen ”trots flera försök inte kunnat nås för delgivning av stämning och kallelse till huvudförhandling”, konstaterar domstolen.

Mannen hade hållit sig undan och samtidigt lyckats få med sig en sårbar tonårsflicka till Spanien.