Justitierådet (Consejo General del Poder Judicial) har beslutat att domaren Tirado begått ett allvarligt misstag när han under två års tid inte genomförde verkställandet av den dom som hade fängslat den dömde pedofilen Santiago del Valle. Del Valle dömdes år 2002 till fängelse i två år och nio månader efter att ha sexuellt utnyttjat sin egen dotter.

Domaren Tirado väntade två år och två månader med att verkställa domen, del Valle fördes till fängelse den 27 mars, mer än två månader efter det att mannen på nytt begått brott, då han mördade den lilla flickan Mari Luz Cortés i Huelva.

Justitierådet anser att domaren Tirado endast bör betala 1.500 euro i böter för det professionella misstaget, och uttrycker sitt missnöje över att domaren inte var mer uppmärksam på att hans underordnades arbetsbörda då de hade flera domar som de inte hunnit verkställa. Felet till förseningen låg hos bristen på erfarenhet hos domarens anställda, inte hos domaren.

Åklagarämbetet kommer att överklaga beslutet då de anser att domaren Tirado definitivt borde uteslutas från sin juridiska karriär. Familjen till Mari Luz har tagit emot nyheten med bestörtning och en familjemedlem har meddelat att han kommer att hungerstrejka till dess att justitierådet ändrat sitt beslut.