Sánchezregeringen kallar hem ambassadören María Jesús Alonso i Argentina permanent samtidigt som man inte utesluter att förklara Argentinas president Javier Milei som ”persona non grata”, icke önskvärd.
Milei som väntas återvända till Spanien i juni för att ta emot ett pris.
Det diplomatiska bråket mellan Argentinas president Javier Milei och Spaniens regering förvärras och har blivit mer infekterat. Det saknar motstycke i modern tid och vi får gå tillbaka till 1980 för att hitta något liknande.
1980 var det en diplomatisk kris med Guatemala som berodde på ett blodigt överfall då Spaniens ambassad brändes ner. En händelse som orsakade 37 dödsfall inklusive diplomatisk personal vilket gjorde att Spanien avbröt samtliga diplomatiska förbindelser med landet.
Läs mer om konflikten: Spanien kallar hem ambassadören i Argentina efter presidenttal
Händelser som den marockanska invasionen av den spanska klippön Perejil i juli 2002 eller Rysslands invasion av Ukraina 2022 har inte lett till att Spanien kallat hem sin ambassadör permanent.
”Arrogant socialist”
Den spanska socialistregeringens beslut kommer efter att Argentinas president Milei kallat den spanske regeringschefen Pedro Sánchez för en ”arrogant socialist” med ”mindervärdeskomplex” och uppmanade honom att söka psykologhjälp.
Bråkets upprinnelse var att Milei kallade Sánchez fru för ”korrupt” under ett tal vid en ytterhögerkongress i Madrid i helgen, varpå Spanien kallade hem sin ambassadör från Buenos Aires – något man nu meddelar är permanent.
Tidigare personangrepp
Sánchezregeringen tar det som ett personangrepp, något som tidigare har inträffat.
2016 kallade Venezuelas president Nicolás Maduros den dåvarande tillförordnade regeringschefen Mariano Rajoy för att vara ”rasistisk korrupt och kolonialistiskt skräp”.
Maduro anklagade också den spanska regeringen för att ”stödja terrorism” och för att vara en del av en ”internationell konspiration” för att störta Maduro.
Trots detta ledde det inte till att Spanien tog hem sin ambassadör från Venezuela permanent.
Den gången förvärrades den diplomatiska krisen när Maduroregeringen 25 januari 2018 förklarade Spaniens ambassadör i landet, Jesús Silva, som ”persona non grata” och utvisade honom för påstådd politisk inblandning i landet.
Spanien svarade den gången med att utvisa Venezuelas ambassadör i Madrid, Mario Isea.
Sedan demokratin infördes har Spanien kallat hem sina ambassadörer utomlands för samråd nio gånger. Gårdagens beslut är permanent.
Återvänder
I det uppkomna diplomatiska bråket mellan Sánchezregeringen och Argentina, och om den klassiska manualen skulle följas borde nästa steg för Spanien vara att utvisa den argentinska ambassadören Roberto Bosch och i slutändan bryta relationerna helt med Argentina.
Milei säger att han återvänder till Madrid den 21 juni för att ta emot ett pris från den liberala tankesmedjan Instituto Juan de Mariana för dennes ”exemplariska försvar av idéerna om frihet”.
– Då får vi se hur djup (Sánchez) totalitarism, säger Milei och skrattar och försäkrar:
– Jag har matchboll mot ”Pedrito” i denna diplomatiska kris.
Kritik
Inrikes växer kritiken mot Sánchezregeringen för att förstör relationen med Argentina där flera spanska storföretag är verksamma. Kritiken kommer främst från oppositionen men även från koalitionspartnern Sumar som frågar regeringschefen Pedro Sánchez varför inte Spanien har tagit hem sin ambassadör från Israel som svar på Israels attacker på Palestina.
Oppositionsledaren Alberto Núñez Feijóo frågade vid en debatt i kongressen på onsdagsmorgonen Pedro Sánchez:
– Vad är orsaken varför Spanien drar tillbaka ambassadören i Argentina men inte i Ryssland…