Under de senaste decennierna har Serranía de Rondas rikedom på svampar med högt gastronomiskt värde gjort hösten till den viktigaste årstiden för svampälskare , särskilt på platser som Valle del Genal. Flera byar i området organiserar mykologiska dagar där amatörer kan äta svamp och lära sig av specialisterna och dessutom få möjlighet att njuta av den otroligt vackra naturen.

Nu till helgen (fredag 9, lördag 10 och söndag 11) hålls det en mykologisk konferens i Júzcar, en konferens som har hållits där under många år.

Det finns ett stort antal svampar i området såsom Amanita Caesarea eller Kejsarflugsvamp som den heter på svenska. Den är trots sitt flugsvampsnamn en delikat matsvamp och syns ofta på marknader i Spanien, Italien och Frankrike. Men det finns också för svenskar mer kända sorter i Rondas omgivningar, både Kantarell och Svart Trumpetsvamp finns i skogarna.

Den som inte vill ge sig ut i Rondabergens skogar kan givetvis även komma över svamparna på många saluhallar. Saluhallarna i Málaga och Marbella får nu under hösten in vilda svampar i stort sett varje dag från Genal-dalen ” Valle del Genal”.