Civilförsvaret och inrikesministeriet har gått ut med en varning för att det är stor risk för naturbränder i stora delar av Spanien. Statens metrologiska institut (AEMET) har producerat en karta som visar var riskerna är som störst, den återfinns längre ned i artikeln.

De omfattande skogsbränderna som rasar i Portugal och som har medfört ett stort antal dödsoffer de senaste dagarna visar hur en från början liten brand snabbt kan eskalera till en katastrof. Nu har Spanien mycket större resurser än Portugal för brandbekämpning, men naturen och klimatet är likartat och det kan snabbt bli katastrofläge även här.

Det betraktas som extremt farligt när förhållandet 30 – 30 – 30 råder, det innebär mer än 30 grader varmt, vind på mer än 30 km/h och luftfuktighet under 30%, dessa förhållanden råder just nu på flera platser i Spanien. Det råder totalt eldningsförbud i hela Andalusien (samt i flera andra regioner i Spanien).

Det finns några få undantag, anordningar som används för grillning eller matlagning på anläggningar som används för landsbygdsturism eller ungdomsläger kan efter ansökan och prövning få tillstånd från miljöförvaltningen (”Delegaciones Provinciales de Medio Ambiente”).

Annons

Anledningen till förbudet är som de flesta förstår att risken för naturbränder är stor under hela sommaren. Det innebär att det är förbud mot all form av öppen eld i eller i närheten av skogsmark. Detta gäller även grillar med ved, kol eller gas, dessutom är det förbjudet att framföra motorfordon vid sidan av vägnätet (Undantag för böndernas fordon och kommunernas miljöskydd, samt traditionella romeriafordon).
Vad som räknas som nära skogsmark är inom 400 meter från skog eller skogsliknande mark.

I stadsplanerat område som ligger längre än 400 meter från skogsmark är det upp till varje kommun att sätta sina egna regler. Vissa kommuner använder sig av samma regler som ovanstående regler från delstatsregeringen i Andalusien (Junta de Andalucía), medan andra är mer tillåtande. Därför är det ett gott råd att kontrollera med den egna kommunen vad som gäller innan grillen tänds.

Det är också förbjudet att blockera räddningstjänstens åtkomst till vatten genom att blockera tillfarter till floder, sjöar eller andra vattenkällor.

Att tänka på för att minimera riskerna för och vid naturbränder

Var särskilt uppmärksamma på reglerna för brandskydd som gäller i den region du vistas i.
Undvik att kasta cigaretter, sopor och framförallt glasflaskor i skog och mark.
Tänd inga eldar i naturen eller i närheten en av skog och mark, det är totalförbjudet nu.
Campa bara på godkända platser.
Om du upptäcker början till en brand kontakta 112 omedelbart.
Om du blir överraskad av en brand, undvik skog och buskage. Sök dig till öppna ytor.
Vid naturbränder, följ alltid myndigheternas anvisningar.

Bildtext: Det är det här vi vill undvika, bilden är från Alcalá la Real, Jaén. Foto: Michelangelo-36, Wikipedia.