Flödet av svarta pengar i provinsen Málaga har fördubblats under de senaste 25 åren. Enligt uppskattningar har inkomster i den svarta sektorn ökat från 12 procent av BNP 1985 till 22,5 procent av BNP 2009. Det visar färska uppgifter från Instituto de Estudios Fiscales och från gruppen Gestha vid de spanska skattemyndigheterna som arbetar mot den svarta marknaden.

Enligt de senaste uppgifterna handlar det om 6.099 miljoner euro i svarta pengar som kommer från mer än 4.000 fastighetsbedrägerier, fejkade redovisningar vid företag eller pengar som intjänas av privata dolda hyresbostäder.

Ytterligare 2.000 miljoner euro i svarta pengar härstammar från arbetstillfällen som är utan kontrakt. Det handlar om arbetsgivare som inte betalar för sociala utgifter.

Vid kontroller under fjolåret hittade Arbetsinspektionen, Inspección de Trabajo, 2.147 fall där personer arbetade utan kontrakt, eller där personen var egen företagare utan att meddelat myndigheterna. De flesta av fallen var inom restaurangbranschen, skriver La Opinión de Málaga.