Yrkesfiskarna i Caleta de Vélez öster om Málaga kräver åtgärder efter att en ny delfinart kommit till vattnen utanför Solkusten och ödelägger nät och fiskeutrustning. Skadorna får stora ekonomiska konsekvenser.

Problemen har pågått i två år enligt María del Carmen Navas, talesperson för yrkesfiskarna. Det är delfinarten ”malayo” som har förökat sig i vattnen utanför kusten. Arten är ny i området och det är oklart varför den har fått så stor spridning. Den har tidigare inte ingått i kustens marina ekosystem.

När fiskebåtarna drar upp näten attackerar delfinerna dessa och orsakar skador som hittills har kostat 30.000 euro. Delfiner lär sig snabbt och väntar ut fiskefartygen att de ska komma med fyllda nät.

Yrkesfiskarna installerade tidigare enheter på fartygen som gav ifrån sig ljud av späckhuggare för att skrämma bort delfinerna. Men efter ett tag var delfinerna tillbaka eftersom de hade blivit vana vid ljudet, och utan att det dök upp späckhuggare.

Under juni kommer yrkesfiskarna att göra ett uppehåll eftersom boquerón har sin lekperiod. Caleta de Vélez i Vélez-Málaga kommun är den fiskehamn som registrerar de största fångsterna under året.