De motiverar och prisar terrorismen på sociala nätverk. Bland dessa finns den ökände sångaren och frontfiguren i rapgruppen ”Def con Dos”, César Montaña Lehmann känd under namnet César Strawberry. Han greps i Madrid men släpptes senare efter förhör med polisen. Närmast väntar förhandlingar vid en domstol.

Gårdagens tillslag ”Araña III” är en fortsättning på de polistillslag som gjordes i maj och november ifjol där totalt 40 personer greps. Vid gårdagens tillslag grep Guardia Civil 19 personer i åtta olika provinser.

Samtliga har på sociala nätverk publicerat kommentarer där de upphöjer och prisar terroristattacker mot säkerhetsstyrkor, attacker mot domare, affärsmän eller politiker och hånar offer, enligt ett pressmeddelande från Inrikesdepartementet.

De försvar och prisar terrorgrupper som vänstergerillan ETA, GRAPO, den extrema katalanska marxist-leninistiska Terra Lluire som grundades 1978 och andra organisationer som förespråkar våld. Flera av de gripna är redan dömda för gatuvåld.

Annons

Polisens tillslag har kommit efter att allmänheten har lämnat tips genom webbplatsen ”Colabora de Guardia Civil”.

Den nuvarande strafflagen föreskriver straff på upp till två års fängelse för den som hyllar, prisar eller försvarar terrorism. Lagen har nyligen reformerats efter att Spaniens högerregering kommit överens med PSOE att öka strafftiden till tre års fängelse. En lag som träder i kraft från 1 juli. Detta för att komma tillrätta med användare och jihadister som på sociala nätverk hyllar och radikaliserar terrorbrott.

Statssekreteraren för säkerhet, Francisco Martínez Vázquez, försvarar polistillslagen och beskriver det som en fortsättning i kampen mot terrorism.