På de senaste fyra åren har de genomsnittliga hypotekslånen i Málaga stigit med 22 procent och ligger nu på nästan 130.000 i medelvärde.

Reaktiveringen av fastighetssektorn medför en betydande ökning av bostadspriserna och logiskt sett så innebär det att hypotekslånen stiger. Siffrorna som nu finns tillgängliga för det första halvåret 2018 visar att det genomsnittliga lånet som beviljas i Málaga ligger på 129.600 euro. Medan det under fastighetskrisens svåraste år (2012-2014) sjönk till under 110.000 euro.

Årets siffror bekräftar fastighetssektorns uppåtgående trend, under årets första sex månader visar uppgifter som har samlats in av National Institute of Statistics (INE) att Málaga har erhållit nästan 9.100 hypotekslån för inköp av bostäder till en finansierad volym aag cirka 1.180 miljoner euro. Ökningen jämfört med samma period 2017 är 15 % för verksamheten och nästan 24% för det lånade kapitalet. Med dessa siffror är hypoteksmarknaden i Málaga på sin högsta aktivitetsnivå på de senaste sju åren.

Medelvärdena ligger dock fortfarande ljusår från priserna före lågkonjukturen, då huspriserna slog i taket och bankerna lånade ut 100% eller mer på fastighetsvärderingen. Under 2007, strax innan bostadsbubblan briserade beviljades 54.000 hypotekslån till ett genomsnittligt värde av 165.000 euro i Málaga.

Annons

Den ställföreträdande dekanen fpå College of Economists, Antonio Pedraza, bekräftar att bankerna återigen lånar ut pengar till privatkunder men nu tittar de noga på kundens solvens. Man måste tillhandahålla arbetsrelaterade garantier och de lånar ut mellan 70 – 80 procent av bostadsvärdet. Om banken anser att inkomsten inte räcker blir man ofta ombedd att ordna borgensman.

Pedraza ser detta som en ”normaliseringsprocess” och bekräftar att de låga räntorna gör att hypotekslånen i sig inte är någon särskilt lönsam verksamhet för bankerna. Utan det är det som ”följer med lånen” som ger lönsamhet för bankerna, vi talar då om lönekonton, hemförsäkringar, livförsäkringar mm.

Han påpekar också att beviljandet av lån till promotorsektorn följer numera mycket ”selektiva” kriterier för att undvika misstag från det förflutna. För det första ges inga lån för inköp av mark, utan bara för byggnader, utom för de fall där kunden har en mycket stark solvens. Promotorn måste komma med redan inköpt mark och det är inte som tidigare då bankerna finansierade allt.

Bankernas ställning är rimlig i den meningen att detta undviker risken för en ny bubbla, men det har också skadliga effekter då det finns ett stort antal personer som har jobb och vill köpa bostäder men inte kan säger han.

Experter rekommenderar att hypotekslånet uppgår till högst 33% av hushållets inkomst för att upprätthålla en balans i hushållsekonomin.