Nästan alla semesterbostäder som går att hyra i Málaga ägs av ‘små-ägare’ – alltså personer med en eller två boenden som hyrs ut. 

En av myterna som omger marknaden med turistbostäder är att majoriteten ägs av stora investerare som spekulerar på marknaden och därmed drar upp hyrespriserna. 

I Málagaprovinsen är detta inte fallet. 95 procent av bostäderna som går att hyra för korta perioder ägs av personer med en eller två bostäder som de hyr ut, enligt uppgifter från revisionsbyrån Gestrisam. 

En av dessa ägare är Antonio. I en intervju med tidningen SUR förklarar han sitt beslut att hyra ut sin första bostad i Málaga till turister. “Semesteruthyrning är säkrare än den traditionella uthyrningen med långa kontrakt. Risken att någon ockuperar huset eller inte betalar hyran på flera månader är minimal.” Antonio är pensionär och hyr ut sitt ena boende för att tjäna extra pengar. Han har hyrt ut det under flera år och trots att konkurrensen ökat med tiden menar han att det är det tryggaste och mest lönsamma alternativet. 

Annons

I Málaga-stad finns totalt 6 723 personer som äger bostäder och hyr ut dem till turister. Av dessa har 5 451 endast en bostad medan 983 har två stycken. Detta innebär att 95,7 procent av denna verksamhet i staden drivs av ‘små-ägare’. 

Antalet ägare som har fyra eller fler bostäder är 111. Av dem driver endast två mellan 11 och 15 boenden och ytterligare två har mellan 15 och 20. 

“De är små ägare som har hängivit sig till denna marknad för att skjuta till pengar till hushållet,” kommenterade turistrådet Jacobo Florido. Han tillägger att majoriteten dessutom bor i staden och att pengarna de tjänar därför stannar i Málaga och fortsätter att investeras i provinsens ekonomi. 

Solkusten

Den andalusiska föreningen för semesterhems (AVVA-Pro) president, Carlos Pérez-Lanzac, uppger att siffrorna från Málagaprovinsen är i linje med hur det ser ut längs hela Solkusten. 

Enligt honom bidrog dessa verksamheter med 4,25 miljarder euro till den andalusiska ekonomin 2022. Samma siffra på nationell nivå var 20,5 miljarder vilket gör Andalusien till den starkast bidragande regionen med 20,7 procent av totalen.