Livet mellan tee och green är nyttigt för hälsan. Golf är lämplig för alla åldersgrupper och minskar stressen. En måttligt energikrävande motionsform som hjälper till att hålla formen och stärker toleransen i samband med frustration. Det visar några studier de senaste åren kring golf.

Hur mycket kalorier förbränner man i samband med golf? Enligt en studie vid Rose Medical Center (Denver) i samband med en runda på en niohålsslinga till fots gick det åt 721 kalorier. Valde golfspelaren en trolley gick det åt 718 kalorier, ta hjälp av en caddie gick det åt 613 kalorier. Sämst resultat fick de som tog en Buggy, då förbrändes 411 kalorier.

En undersökning vid Karolinska Institutet visar att golf kan vara en god investering för hälsan. Studien visar att dödligheten för golfare är 40 procent lägre jämfört med andra människor av samma kön, ålder och socioekonomisk status. Det kan också betyda en ökad förväntad livslängd på fem år.

Den spanska hjärtstiftelsen FEC (Fundación Española del Corazón) förklarar att golf är en lågintensiv sport, dynamisk och statisk samtidigt som den utövas utomhus vilket är idealisk för personer med hjärt- och kärlsjudomar. Det är viktigt att personer i gruppen som vill börja med golf gör förhandskontroller och får riktlinjer av en specialist.

Annons

”Golf är en av de mest hälsosamma aktiviteterna som bidrar till mycket positivt som förbättrad muskelstyrka och koordination” förklarar instruktören Ramón Gauto.
”Om du spelar 18 hål måste du gå cirka 6-7 km och promenader är bra och förbättrar blodcirkulation, bränner kalorier samt stärker muskler. Golf kan också förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och cancer.

Golf är inte bara nyttigt för kroppen, också för huvudet. Golf rekommenderas av psykologer eftersom motionsformen minskar stressen och förbättrar livskvaliteten eftersom golf utövas på grönområden som är mycket syresatta och i en avslappnad miljö.