Spansk nationalpolis har gripit en 27-årig marockansk medborgare i Manilva på västra Costa del Sol som ha svurit lojalitet och lydnad till den islamistiska terrorsekten DAESH. Enligt spansk polis var det första steget till att begå en terrorhandling. Det skriver inrikesdepartementet i ett pressmeddelande.

Mannen planerade att utföra ett attentat under ferian i Manilva skriver Diario SUR på fredagen. Mannen ska ha publicerat en video på det sociala nätverket ”Anwar Andalosi” där han uttryckte sin tro till DAESH och att han var villig att utföra ett attentat i Manilva under den kommande ferian.

Det är antiterroriststyrkan GOES som i tisdags grep den 27-årige marockanen i dennes bostad i Manilva. Mannen har svurit lojalitet till DAESH, glorifierat terrorism genom hyllning av terrorsekten och svurit lydnad till kalifatet och ledaren Abu Bakr Al Baghdadi.

Mannen har via nätet haft kontakt med medlemmar i terroristnätverket som är på plats i Syrien. Han har uttryckt sin vilja att medverka och delta i heligt krig.

Annons

Mannen har i kontakter på nätet meddelat att han i nuläget inte har möjlighet att resa till Syrien på grund av familjeförpliktelser. I stället har han erbjudit sig att utföra terroristhandlingar i Spanien för att visa sitt deltagande till DAESH. Han har även inlett rekrytering av frivilliga till DAESH.

Domaren Santiago Pedraz vid nationaldomstolen som handlägger terrorbrott har beslutat att häkta mannen utan möjlighet till borgen.