Rincón de la Victoria vill att hela grottan Cueva del Tesoro ska öppna för allmänheten. Grottan anses vara den enda marina grottan i Europa och nu vill kommunen köpa den och öppna den fullt ut för allmänheten.

Den här veckan kommer ett planeringsutskott godkänna starten expropriation av grottan. Grottan ligger i området El Cantal i stadsdelen La Cala del Moral består av sex grottor nära tre kilometer långa.

”Hela grottan är inte öppen för allmänheten och grottan kan vara längre eftersom inga utgrävningar har gjorts”, säger kommunalrådet för Organismo Autónomo Local de la Cueva, Javier Guerrero (PSOE) till dagstidningen SUR.

Nu ska en ekonomisk bedömning göras av naturområdet och få det märkt som kulturplats, Bien de Interés Cultural Específico (BIC). En värdering har utförts av en expertkommitté som uppskattar värdet till 350.000 €. Men familjen som äger området värderar det till 3,7 miljoner.

Annons

Vad som har bidragit till ett extra intresse för grottan är legenden att en skatt placerades i grottan på 1200-talet av araber på flykt. Det handlar om fem moriska kungar som kom till platsen och gömde sig i grottan med stora rikedomar. Andra menar att Tasufín Ibn Ali var ägaren till skatten.

Sedan sjuttonhundratalet har flera äventyrare försökt hitta skatten. Schweizaren Antonio de la Nari avled 1847 i samband med en explosion i grottan i samband med en expedition. Under flera år var grottan känd som ”Cueva del Suizo”, Schweizarens grotta.

Många andra äventyrare har utforskat grottan. Man har hittat sex guldmynt från tiden då moriske kungen Yusuf Ibn Tasufin levde.