Det gäller att inte blanda ihop verklig förmögenhet med inkomst. Eller inkomster från arbete, ränta på besparingar eller intäkter från fastigheter. Rikedom är värdet på tillgångar som man verkligen äger.
Förmögenhet definieras av den schweiziska banken som värdet av samtliga tillgångar (inklusive bostäder) minus skulder hos individen. Det heter ginikoefficienter och används för att jämföra inkomstspridningen mellan olika länder. Ett lågt värde innebär mindre skillnader.
Om ginikoefficienter ligger på 1 (där rikedomen är jämt fördelat) och 100 (betyder att en person har all rikedom) så har Spanien 67,1, USA 85, Sverige 80,9, Nederländerna 73,4, Tyskland 77 och Frankrike 70,3.
Det som gör att Spanien hamnar högt upp på listan med en jämn föredelad rikedom är att landet har en hög andel invånare med en egen bostad där lånen är betalda. I Sverige däremot är hushållens skulder rekordstora. Människor tycks äga mycket men i verkligheten handlar det om lånade pengar för att köpa något som man egentligen inte äger.
Källa: Credit-Suisse Global Wealth in 2015