Tillståndet för de sju personer som infekterats med coronavirus på Costa del Sol är stabilt. Tillståndet för dessa har inte blivit sämre och de förväntas kunna leva ett normalt liv ganska snart. Det säger Carlos Bautista vid Andalusiens hälsovårdsmyndighet (bilden) i samband med en presskonferens.

Det rör sig om totalt sju personer från Marbella, Fuengirola och Málaga som är isolerade i sina hem och besöks tre gånger om dagen av personal från sjukhuset Hospital Costa del Sol. De har lite hosta och feber.

”Vi vet att sjukdomen är självläkande och att det kommer att lösa sig” säger Bautista som tillägger att med upprepade tester som visar negativa resultat behöver de inte vara isolerade i sina hem. En tidigare coronasjuk i Sevilla har tillfrisknat.

På torsdagen bekräftades att en 17-årig flicka vid skolan Santa Rosa de Lima i Málaga har testats positivt för coronaviruset Covid-19. Enligt Diario SUR är flickan isolerad i hemmet med milda symptom. Hon återvände i förra veckan från en studieresa i Italien där hon troligtvis har blivit smittad.

Annons

Totalt 78 elever och tre lärare var med i Italien på resan.

Däremot är tillståndet fortsatt allvarligt men stabilt för den 73-årige pensionerade läkaren som sedan i söndags vårdas på sjukhuset Hospital Virgen de la Victoria (Clínico). Patienten lider av lunginflammation orsakad av coronavirus och är på intensivvårdsavdelningen.

Av totalt 14 i Andalusien som bär på coronaviruset Covid-19 är han den ende som vårdas på sjukhus.

Carlos Bautista vill lugna allmänheten att sjukvårdsmyndigheterna har läget under kontroll. 81 procent av fallen har lättare symptom. Det är viktigt att myndigheter, media och invånarna inte bidrar till onödig oro och fruktan.

Fram till torsdag morgon hade tre personer avlidit i Spanien av coronaviruset. Det senaste fallet är en 99-årig kvinna i Madrid.

Spanien har hittills haft 234 fall fördelade på följande regioner: Madrid (76), Katalonien (28), Valencia (22), Baskien (21), Andalusien (14), Castilla-La Mancha (12), Castilla y León (12), Kantabrien (10), Kanarieöarna (7), Extremadura (6), Balearerna (6), La Rioja (7) Asturien (5), Navarra (3), Galicien (1) och Aragonien (1). Två av dessa på Kanarieöarna och Balearerna har redan tillfrisknat och skrivits ut medan två tidigare har avlidit i Valencia och Baskien.
Svenska Magasinet rapporterar fortlöpande på Twitter om det aktuella läget i Spanien när det gäller coronaviruset.