På tisdagen inleder Partido Popular och Ciudadanos förhandlingar för att sätta stopp på det socialistiska styret i Andalusien efter 36 år som har präglats av återkommande korruptionsskandaler. Den 27 december ska ett regionalt regeringsalternativ presenteras.

Ciudadanos partiledare på riksplan, Albert Rivera, meddelade under måndagen att man öppnar dörren för att släppa fram Juan Manuel Moreno (Partido Popular) som regional president.

”Vi kan tänka oss att kompromissa för att inte PSOE:s röda linje utgör regionalregeringen i Andalusien” tillade Ciudadanos partisekreterare José Manuel Villegas.

Vid regionalvalet den 2 december blev det ett historiskt resultat då högerblocket för första gången blev större än vänsterblocket i det vanligtvis röda Andalusien. Högerblocket med Partido Popular (26), Ciudadanos (21) och VOX (12) fick tillsammans 59 mandat. Vänsterblocket med PSOE (33) och Adelante Andalucia (17) får 50 mandat. Det krävs 55 mandat för att få majoritet vid det andalusiska parlamentet som totalt har 109 platser.

Annons

Debatterna de senaste dagarna har handlat om hur PP och Ciudadanos ska hantera VOX som beskrivs som ett parti på ytterhögerkanten. Kommer VOX att få inflytande eller rösta för en förändring även om de inte kommer att kunna påverka den högerstyrda regionalregeringen, är frågor som ställs.
Läs mer: Andalusien har röstat för förändring