Januari – det är månaden på året då de spanska grisarna tas till slakteri. Under hela sitt liv har de renrasiga iberiska grisarna gått fritt ute på ängarna och ätit ekollonen och örter vilket bidrar till att de är välgödda.
Varje gris konsumerar stora mängder ekollon, mer än sju kilo per dag. På tre månader fördubblas deras vikt till mellan 80 och 100 kilo trots att de är i ständig rörelse. Ekollon faller från ekar och korkträd från oktober.
Nu i januari sker den stora slakten och inom några år finns skinkorna till försäljning. Dagstidningen ABC uppmärksammar idag i en artikel en av Spaniens främsta matvaror, den iberiska grisen.
På fabriken i Guijuelo i Extremadura framställs ett av Spaniens främsta skinkor: Joselito. Guijuelo-företaget som har funnits i över hundra år var en av pionjärna när den spanska skinkan började exporteras utomlands. Då var knappt skinkan känd utanför Spaniens gränser.
Idag finns märket Joselito i mer än 54 länder i Europa, Amerika och Asien.