Det var fredagens stora nyhet som slog ned som en bomb i Málagas redan rika kulturliv. Málagas borgmästare Francisco de la Torre har skrivit under en överenskommelse med Centre Pompidou i Paris om att det franska kulturcentret får en 6.000 kvadratmeter glaskub i Málaga hamn.

Det franska konstcentret öppnar i Málaga 2015 och blir det första utanför Frankrike och det tredje efter Paris och Metz.

Framtidens nya Pompidou kommer att ha en permanent utställning med omkring 70 konstverk. Dessutom kommer temporära utställningar att arrangeras med jämna mellanrum.

Det franska kulturcentret i Málaga kommer att få en miljon euro i driftsbidrag varje år. Kontraktet är på fem år som kan förlängas med ytterligare två år. Totalt handlar det om en investering på fem miljoner där kommunen står för 2,5 miljoner euro.

Annons

Centre Pompidou eller det Nationella centrumet för konst och kultur är ett nationalmuseum för samtidskonst. Det tillhör de mest populära och prestigefyllda av världens tio bästa med en omfattande konstsamling av samtida konst och avantgarde från det sena 1800-talet och tidigt 1900-tal. Det har över fem miljoner besökare per år.

Centre Pompidou i Paris slog upp portarna 1977 på initiativ av den franske presidenten Georges Pompidou.