Efter att regionregeringen i Andalusien tagit beslutet att slopa förmögenhetsskatten svarar Spaniens socialdemokratiska centralregering med Pedro Sánchez i spetsen att de föreslår att införa en förmögenhetsskatt.

Den spanska regeringens tillkännagivande kommer bara några dagar efter Andalusiens besked att förmögenhetsskatten upphör. Beskedet från Sánchezadministrationen tolkas av den andalusiska regionregeringen som en attack mot deras regionala självstyre att bestämma inom detta, och en aggression mot Andalusien.

Läs mer: Kraftiga skattesänkningar i Andalusien

– Varför blev det ingen liknande reaktion när Madridregionen gjorde det? Eller när Baskien eller Katalonien gör det, frågar sig regionpresidenten Juanma Moreno.

– När Andalusien bestämmer sig för att konkurrera med Madrid och Katalonien slår centralregeringen tillbaka med nya skatter. Det är groteskt och jag anser att det är en attack på Andalusien, säger Moreno.

Annons

PSOE:s partiordförande i Málaga, Dani Pérez, försvarar centralregeringens besked om en framtida skatt för att beskatta stora förmögenheter.

– Spanien upplever ett svårt ögonblick då en inkomstbalans är avgörande. Om inte kommer de rika att bli rikare och de fattiga blir fattigare, säger Dani Pérez.

Andalusien vill även locka katalanska företag att flytta sitt huvudkontor och produktion till södra Spanien.

Läs mer: Ekonomisk hjälp ska hålla fler i arbete och hjälpa frilansare