Sveriges Madridambassadör Cecilia Julin sa i samband med ett besök i spanska Segovia idag att ”partier i Europa med rasistiska och främlingsfientliga budskap har vuxit i popularitet beror på det ekonomiska läget och krisen som många länder har upplevt”.

Den svenska ambassadören i Spanien tror också att de ”värden som EU står för är hotade”. Det gäller nu att försvara den fria rörligheten för människor menar Cecilia Julin som idag uttryckte sin oro över utvecklingen i Europa med främlingsfientliga partier, inte bara i Grekland utan även i Nederländerna.

Cecilia Julin talade i samband med ett seminarium i Segovia under temat ”El valor de la cultura y la cultura de los valores”, Värdet av kultur och kulturvärden. Vid seminariet medverkade professorer och författare från Frankrike, Sverige och Spanien skriver nyhetsbyrån Europa Press.

EU bygger precis som Sverige på gemensamma och grundläggande värden som fred, rättvisa, jämlikhet, solidaritet och respekt för de mänskliga rättigheterna som idag beklagligt nog är ”hotade”.

Annons

Sveriges Madridambassadör berörde även relationen mellan Ukraina och Ryssland som handlar om en ”krock mellan värderingar” mellan Europa och Ryssland.