Incidenstalet för smittade i coronaviruset SARS-CoV-2 sjunker för andra dygnet i rad samtliga sex sjukvårdsdistrikt i Málagaprovinsen. Allt fler tecken visar att den sjätte smittovågen börjar ge med sig. Flera länder häver coronarestriktionerna och ändrar synen på coronaviruset. På tisdag häver Danmark restriktioner som vaccinpass, munskydd och andra coronakrav. Även klassificeringen av covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom tas bort. Hälsovårdsmyndigheterna i Storbritannien menar att det är rimligt att covid-19 ska behandlas som en influensa.

Flera forskare höjer nu rösterna och anser att covid-19 inte längre bör klassas som en samhällsfarlig sjukdom. ”Det blir lite motsägelsefullt att ha den klassad som samhällsfarlig när vi inte riktigt hanterar den som det”, säger professorn Jan Albert till Svenska Dagbladet.

Böjt kurvan
Spaniens hälsovårdsminister Carolina Darias säger att alla data indikerar att vi böjt kurvan och att slutet på den sjätte vågen närmar sig. Det sa Darias vid en pressträff när hon på fredagen besökte sjukhuset Hospital Son Llàtzer i Palma de Mallorca (bilden).

Antalet smittade i Málagaprovinsen har minskat med nästan 50 procent de senaste två veckorna.

Lokalt i Málagaprovinsen ligger incidenstalet för fredagen på 917,5 fall per 100.000 invånare de senaste 14 dagarna. För hela regionen Andalusien är incidenstalet 1.104,6. Högst incidenstal redovisar Almería med 2.061,7.

När det gäller sjukvårdsdistrikten i Málagaprovinsen redovisar Axarquía högst incidens med 1.690,4 fall per 100.000 invånare följt av Rondaområdet (1.276,4196,4), Málaga (1.004,4), Antequeraområdet (993), Valle del Guadalhorce (634,7) och Costa del Sol (634,7) som har lägst incidenstal.

Covidpatienter
Åtta dödsfall med sjukdomen covid-19 redovisas senaste dygnet vilket betyder att totalt 90 har avlidit med sjukdomen covid-19 hittills under januari månad.

Totalt i Andalusien minskar antalet covidpatienter vid sjukhusen för tredje dygnet i rad. Trycket på intensivvårdsavdelningarna i Málagaprovinsen sjunker till medelrisk med 12,2 procents beläggning.

Antalet covidpatienter på iva har minskat med 34 procent under de senaste tio dagarna.

Serveringsställen
Andalusien har under veckan tagit beslut om en förlängning av EU:s covidintyg som krav för att komma in på serveringsställen fram till 15 februari. Flera regioner i Spanien har tagit bort det kravet eftersom det råder oklarheter om intyget verkligen hjälper till att pressa ned smittan.

Kravet på covidintyg gäller också vid särskilda boenden för äldre från 12 års ålder.