Gruskungen Rafa Nadal har abdikerat. Kronprinsen Carlos Alcaraz tar över. I maj fyllde ”Don Carlos” Alcaraz 21 år.

Efter fyra timmar och nio minuters spel mot tysken Alexander Zverev vann Murciasonen sin tredje Grand slam (6-3,2-6,5-7,6-1 och 6-2).

Han har tidigare gått under smeknamnet ”Carlitos”. Men nu är han ”Don Carlos” med hela spanska folket.

Det är första titeln på det röda gruset i Paris efter att Alcaraz tidigare har vunnit US Open 2022 och Wimbledon 2023. Han är den yngste genom tiderna som vunnit tre av fyra Grand slam på hardcourt, gräs och grus.

Annons

Carlos Alcaraz blir den tionde av totalt 16 spanska tennisspelare som spelat final i Paris som får lyfta trofén La Coupe des Mousquetaires. Det som Manolo Santana, Andrés Gimeno, Arantxa Sánchez Vicario, Sergi Bruguera, Carlos Moyá, Albert Costa, Juan Carlos Ferrero, Rafa Nadal och Garbiñe Muguruza tidigare har gjort. Rafa Nadal vann 14 titlar i Paris.

Det blev en svängig finalmatch inför 15 000 på centercourten Philippe Chatrier. Matchen stod och vägde. Efter att Alcaraz räddat fyra breakbollar i sjätte game och gått fram till 4-2 i femte set kändes det som att tysken inte hade mer att sätta emot.

Carlos Alcaraz har haft en jobbig vår och fick lämna återbud på grund av skada till både Monte Carlo och Madrid.

Allt eftersom Paris-turneringen har pågått har hans spel blivit bättre och bättre.

Nu väntar välbehövlig vila innan förberedelserna till Wimbledon börjar.

Alcaraz är tillbaka på Roland Garros redan i augusti då OS-tennisen spelas på den klassiska arenan.

För övrigt kan det tilläggas att tre spelare på topp 10 är klara för Swedish Open. Båstadturneringen har klart med både världsettan Jannik Sinner, Casper Ruud och Andrey Rublev.